A Szent Korona Drezdában

A németországi Drezdában található magyar cserkészcsapat életében március 7. és 10. között érdekes esemény történt. December óta zajlott a szervezés a magyarországi VI. kerületi és a drezdai Kányádi Sándor cserkészcsapat közt. Magyarországról (Pécsről és Siófokról) érkező cserkészvezetők látogattak el Drezdába, hogy cserkészprogramot szervezzenek a helyi magyar cserkészeknek, melynek során gazdagították a drezdai cserkészvezetők repertoárját is.

A magyarországi lelkes cserkészvezetők egy pörgős cserkészprogrammal lepték meg a drezdai cserkészeket. A cserkészprogram során a gyerekek a magyar történelem és kultúra izgalmas részeivel találkozhattak. Játszva ismerhették meg a koronázási jelvényeket és hallhattak legendákat arról, hogy a Szent Korona tetején levő kereszt vajon hogyan görbült el.

Nem csak a drezdai cserkészek gazdagodtak új élményekkel, a látogatóknak volt alkalmuk rövid drezdai tartozkodásuk során felfedezni Drezda csodálatos városát egy helyi, cserkész-idegenvezető kiséretében. Ez a program kiválóan illeszkedett a közös kulturális és történelmi örökség megismerésébe és megőrzésébe, miközben tovább erősítette az egymástól távol élő, de közös értékeket valló magyar cserkészek közti kapcsolatot.

Mindez még csak az első lépés volt a közös munkában. A magyarországi VI. kerület segédtisztje, aki jelenleg Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasként tevékenykedik Berlinben, közösen a drezdai csapat vezetőivel további közös programokon ötletelnek, amik megerősíthetik az anyaórszág és a diaszporában élő magyar fiatalok közti kapcsolatot.

Potó István cserkészsegédtiszt és Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas, Berlin

Szőcs Zoltán cserkésztiszt, Kányádi Sándor cserkészcsapat, Drezda