Jubileumi cserkésztalálkozó

Kányádi Sándor cserkészcsapat – Drezda

Karácsonyi és jubileumi cserkésztalálkozó, 2023. december 16.

„Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el.” Ezzel a idézettel indult az idei karácsonyi rendezvényünk, ami egyben a csapat ötéves fennállásának az ünnepe volt. Ez a Jókai Mór idézet volt a napi jelszavunk és talán ennél ideillőbb jelszót nem is lehetett volna erre az alkalomra találni.

Az ünnepen jelen voltak a cserkészek, szülők, nagyszülők és egy pár kedves ismerős, barát, aki évek óta ismeri csapatunkat, valamint a jelenlegi berlini Körösi Csoma Sándor ösztöndíjas, Pótó István, aki tapasztalt cserkészként támogatta az eseményt, úgy a szervezésben, mint az esemény lebonyolításában.

Cserkészmódra, zászlófelvonással kezdődött az ünnep, majd az elmúlt 5 év eseményeire egy fényképes összefoglalóval emlékeztünk meg, ezután István jóvóltából szabadtéri játékok vártak a cserkészekre. Napsütéses délután volt, kedvezett a kinti programnak, új játékokkal, meg cserkésztudással gazdagodtunk, míg a szülők, kistestvérek bent a kürtőskalács tésztáját gyúrták.

Napi jelszó, parancs, vigyázz, oszolj, csatakiáltás … mindez katonásan hangzik, pedig csak játék az egész, mégpedig gyerekjáték. Erre próbáltunk rávilágítani a program következő pontjában ugyanakkor a cserkészmozgalom kezdeteit, ezen belül a magyar cserkészet kialakulását és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség struktúráját mutattuk be a résztvevőknek. A program a cserkészeknek egy újabb játéksorozattal folytatódott, míg a szülőknek az elmúlt évek kerületi eseményeit és a jövő év csapat- és kerületi eseményeit, időpontjait mutattuk be.

Ünnepi vacsora következett, hagyományos otthoni ízekkel, többek közt töltöttkáposzta meg frissen sült kürtőskalács várt az éhes seregre. Az ünnepi hangulatot a karácsonyi énekek és természetesen az ajándékok fokozták, amit a gyerekek azonnal kicsomagoltak és kipróbáltak. Az ünnepi cserkésztalálkozót zászlólevonással és a magyar himnusszal zártuk.

Drezda, 2023 december 19.

Szőcs Zoltán cserkésztiszt