A cikk a berlini cserkészek beszámolója, köszönet nekik.

Cserkész-időutazás Drezdában

November végén kaptunk egy felkérést, hogy a hozzánk „közel” eső német városban tartsunk egy cserkészfoglalkozást, mivel a helyi szülők, élükön Szőcs Zoltánnal érdekeltek lennének egy csapat felállításában. Mivel mi, berlini cserkészek vagyunk a legközelebb, saját felelősségünknek éreztük, hogy minden segítséget megadjunk a helyi közösségnek. A felkérést részletes tervezés követte, melyben csapatom 4 tagja, Győry Katalin, az I. Kerület csapatfejlesztésért felelős tisztje és jómagam vettünk részt. Szombaton, december elsején reggel indultunk útnak Szászország fővárosa felé.

Megérkezésünk után tettünk egy rövid városnéző sétát; útba ejtettük a Zwinger, a kastély és a Frauenkirche épületét is. A túrára elkísért a lelkes Fodor Ákos, akit mint lehetséges jövőbeli őrsvezetőt mutattak be nekünk. Egy közös ebéd után megérkeztünk a helyszínre, ahol az érdeklődő családok már gyülekeztek. Rövid bevezető és téli hangulatú éneklést követően megjelent maga a Mikulás, aki az ajándékozás mellett csoportokra is osztotta a gyerekeket.A kicsik Lukács Miklós és Rátz Eszter vezetésével kézműves foglalkozásba kezdtek.

A nagyobbakkal Lukács Henrietta foglalkozott, aki a közeli parkba vitte játszani őket. A hangos cserkészjáték hallattán egy fa mögül előbújt Lord Robert Baden Powell (Bi-Pi), a cserkészmozgalom alapítója, teljes cserkészdíszben. A gyerekek kíváncsian hallgatták végig a természetszerető, emberbarát mozgalom indulásának történetét. A két kiscserkésztörvénnyel már ekkor megismerkedtek, sőt, a foglalkozás keretén belül szerepjátékokon keresztül mutatták be, hogy a kiscserkész segítőkész és szereti a rendet. Ez idő alatt Győry Katalin és Egri Gabriella a szülőknek mutatta be mozgalmunkat.Visszakerülve az épületbe, felkészültünk a tábortűzre, ami minden cserkészfoglalkozás csúcspontja. A gyertyák begyújtása után már együtt a kicsik, nagyok, szülők vidám éneklésbe kezdtek.

A jó hangulatra megjelent Bi-Pi is, aki a 100 éves időutazás során került ismét cserkészek közé. A játékok és énekek között a nagyobb gyerekek előadták a törvényeket bemutató előadásukat. Az AVU nevő cserkészjátékkal maguk közé idéztek egy cserkészlányt 2107-ből, aki lézerbicskájával, multifunkciós tooljával mutatta be, hogy milyen lesz egy évszázad múlva a cserkészet. Így Bálint Dórával ketten képviseltük egy térben a múltat és a jövőt. A cserkész-időutazással zártuk a jó hangulatú napot, illetve számos személyes beszélgetéssel alapoztuk meg a Berlin és Drezda közötti kooperációt.

Bakó Ádám
KCSP ösztöndíjas, Berlin