Drezdai Cserkésztábor 2023

Hosszú idő után sikerült csapatunknak egy nagyon jó csapattábort szervezni. Péntek estétől vasárnap délutánig tartott a tábor. Többször voltunk már külön külön, különböző táborokban. Mind a cserkész gyerekek, mind a cserkész felnőttek, hol aktív résztvevőként, hol csupán megfigyelőként.

Ezeket a tapasztalatokat aztán elkezdtük összegezni, és körvonalazódni látszott egy saját szervezésű tábor.
Már év elején elindult az ötletelés, gondolkodás, információk gyűjtése.
A keretmese ad egy lelket a táboroknak. Ezen sokat gondolkodtunk és betyáros gondolatok jöttek, amiből betyáros tábor lett aztán. Jáger Jóska balladája ihlette az alap történetet, ebből indultunk ki.

Miután az ötlet megszületett, már csak be kellett ültetni valahogy mindezt „cserkészies” feladatok közé.
Igazából a betyár, pandúr világ nagyon jól adaptálható egy cserkész táborba. Nem feltétlenül romantizáltuk most a betyárokat, hanem a valós bűnözői oldalukat mutattuk meg. Tehát voltak a jó pandúrok és a rossz betyár.

Szombat reggeli sorakozónál kezdődött igazán a program. Egyből egy betyár üldözéses jelenet alakult ki mindenki nagy örömére. Miután persze megszökött a Jáger Jóska nevezetű betyár, utána rögtön indult a pandúr toborzás, hiszen azonnal szembesült mindenki, hogy micsoda haramia tartja rettegésben a környéket.
Szombati napon megvolt a pandúr képzés elméleti és gyakorlati oktatása, majd vizsgája is. Ez egy tudásvásár, később pedig egy rohampálya keretében történt.
Napközben persze többször megjelent Jáger Jóska és folytatta rabló tevékenységét. De délutánra, kora estére összegyűltek különböző jelek, nyomok illetve tudás anyag, hogy nyomára akadjon a csapat a rebellis betyárnak. Gondosan megszervezett cserkelés után a frissen képzett pandúrok segítségével bekerítettük és elkaptuk Jáger Jóskát. Elfogása után, pedig a vármegye szigorúan őrzött tömlöcébe vittük.

A pandúr képzés célja természetesen a korosztálynak megfelelő cserkész anyag átadása, ismétlése volt. Illetve próbáztatás is történt a nap folyamán. Kiválóan bele tudtuk szőni a cserkész anyagot a pandúrok világába.
Vacsora után nem maradt el a tábortűz sem, ahova a gyerekek készültek nagyon aranyos betyáros témájú mókával.
Egy gyermek cserkésszé avatása, és egy másik gyermek kiscserkész ígéret tétele is megtörtént.
Vasárnapi tábor záráskor megtörtént a pandúrok avatási ceremóniája.
Igyekeztünk élményt, és tudást is adni a gyerekeknek. Amikor nevetnek, mosolyognak, elfáradnak, azt hiszem az a legjobb visszaigazolás.

A táborban 12 gyermek vett részt, a törzs 6 fő felnőttből állt, köztük 4 cserkész.

Ki kell emelni mindenképpen a konyhaszolgálatot is. Kiváló volt az ellátás, jutott szerencsére többszöri repetára is.

Fodor Balázs